Техником рада на абакусу, односно, коришћењем обе руке истовремено, стимулише се рад леве и десне хемисфере мозга пођеднако, тако да се утицај менталне аритметике СуанПан може видети готово у свим сегментима психо-физичке личности детета.

На првом месту то су боља и јача пажња, концетрација и меморија, затим подизање самопоуздања и потенцијала детета на виши ниво, развој алтернативног начина размишљања, боље слушање, разумевање, опажање, бољи рефлекси, визуализација, моторика, стратегија… Овог пута фокусираћемо се на креативност!

Зашто је битно развијати креативност код деце и како она утиче на њихов развој?

Ако дете живи у складу са бројним правилима и научи да тако живи, не показујући никад ни најмању иницијативу да нешто промени, је дете које живи живот са ограничењима – нема креативности, маште, спонтаности, експериментисања…

За подстицање и развијање креативности веома битну улогу има породица, јер из односа родитеља према креативности, зависи и развој дечје креативности и слобода израза.

Родитељи су најчешће прва кочница на том путу. На први знак да је детету досадно, већина родитеља реагује тако што у понуди има већ испланиране активности или у данашње време одмах понуди неку технолошку занимацију.

Досада представља изазов за дете и оно тада показује и развија креативност, машту, размишља о својим жељама, склоностима и могућностима, испитује своје квалитете, потенцијале и таленат за разне вештине. Свако дете треба да има слободно време и да само научи како да га искористи. Ако то не науче као мали, досада постаје права досада, време испуњено незадовољством и негативним емоцијама и то прелази у навику.

Вештине, навике, склоности које се развију и науче у том раном узрасту, остају до краја живота и лако се даље развијају, импровизују… Ако неки потенцијали нису развијени и пробуђени на време, они се временом гасе и не постоје.

Креативност је потребна како би се унело задовољство у живот, како би се лакше решавале и превазилазиле свакодневне препреке, проблеми, изазови и сагледавали из разних углова.

Креативност доноси задовољство и срећу детету, а задовољно дете је дете са самопоуздањем које сигурно корача кроз живот.

Извор: Про Менс